
15 mei 2025
Windpark Spui is een schoolvoorbeeld van hoe het niét moet
Hoeksche Waard, 14 mei 2025 –SGP Zuid-Holland luidt de noodklok over de aanpak van Windpark Spui. De partij spreekt van een "schoolvoorbeeld van hoe het níet moet" en maakt zich ernstig zorgen dat dezelfde fouten worden herhaald bij toekomstige windprojecten.
De provincie heeft een ander besluit genomen dan de omwonenden geadviseerd hadden. Het gevolg: 15 tot 20 jaar overlast voor inwoners rondom Windpark Spui. Alleen al in de nacht is er grofweg in 10% van de nachten sprake van vastgestelde geluidsoverlast. En dat komt nog bovenop de enorme impact op de leefomgeving. Dat raakt het vertrouwen in de overheid, maar vooral het dagelijks leven van mensen.
Het grote probleem zit niet alleen in het gebrekkige participatieproces, maar vooral in het feit dat metingen inmiddels grote problemen aantonen – zonder dat daar aandacht voor is. Er wordt niet bijgestuurd en zelfs voorgestelde vervolgonderzoeken zijn níét uitgevoerd. Signalen van omwonenden over verwachte overlast bij bepaalde windrichtingen zijn genegeerd. De provincie keek weg, ook toen het misging.
Rekenkameronderzoek op initiatief van SGP
Op initiatief van de Gerard van de Breevaart (toen nog van de fractie CU/SGP) heeft de Randstedelijke Rekenkamer het participatieproces rond Windpark Spui onderzocht. Het rapport leidde tot zeven duidelijke aanbevelingen voor toekomstige windprojecten, waaronder: begin op tijd met participatie, veranker inbreng van de omgeving in beleid, leg afspraken schriftelijk vast, en zorg voor een eerlijkere aanpak van geluidsnormen. Het Statenvoorstel om deze aanbevelingen over te nemen is aangenomen. Dat biedt wat perspectief voor omwonenden van toekomstige parken.
“Vooruit kijken is goed, maar na zoveel missers kunnen we niet anders dan ook achterom kijken” stelt Van de Breevaart. Samen met de VVD heeft de SGP een motie ingediend om nog eenmaal de exploitant te overtuigen dat de overlast vooral in de nacht niet acceptabel is. Stilstand of op zijn minst een curtailmentregeling moet hier als oplossing dienen. Deze motie is unaniem aangenomen. Daarnaast heeft de SGP geprobeerd Gedeputeerde Staten over te halen om welgemeende excuses aan te bieden aan de inwoners van de Hoeksche Waard. Gedeputeerde Staten heeft helaas pas na een schorsing in de vergadering excuses gemaakt en zal dit herhalen in een brief als reactie op de aangenomen motie in de raad van Hoeksche Waard over Windpark Spui.
De motie (ingediend samen met de VVD) om het rapport van de Rekenkamer over te nemen is aangenomen, dat is grote winst! Tegelijkertijd diende de SGP aanvullende voorstellen in via amendementen om de aanbevelingen te versterken, zoals het verhogen van de minimale afstand tot woningen (van 2 keer naar minimaal 3,5 keer de tiphoogte) en het meten van geluidsoverlast op basis van een eerlijker gemiddelde.
Beiden amendementen zouden in beleid juridisch zeer eenvoudig te verdedigen zijn en direct helpend om overlast te voorkomen, maar de coalitie en helaas o.a. ook de ChristenUnie hebben dit naar de prullenbak verwezen.
Provincie neemt nu geen concrete stappen tegen overlast
De aanbevelingen van de Randstedelijke Rekenkamer waren ingestoken op vooral zaken uitzoeken en daar vervolgens een besluit over nemen. De coalitiepartijen en enkele oppositiepartijen hebben aangegeven dat voldoende te vinden en geen directe maatregelen te nemen om overlast te beperken/te voorkomen. Het risico van deze handelswijze is dat er in de komende herziening nog windturbineplannen worden opgenomen volgens de oude normen. De SGP is bang dat, qua overlast, die nieuwe plannen een herhaling van Spui worden.
Excuses zonder actie
Tijdens het debat in de Provinciale Staten op 14 mei gaf Gedeputeerde Staten toe dat het proces niet goed is verlopen, maar een inhoudelijke excuses voor de overlast bleef uit. Terwijl juist die overlast het gevolg is van het niet luisteren naar bewoners én het niet uitvoeren van noodzakelijke vervolgonderzoeken. Wat de SGP betreft zijn dit geen echte excuses, zeker niet gezien het feit dat alles wat direct kan worden gedaan door Gedeputeerde Staten én de coalitie is afgewezen.
Gerard van de Breevaart van SGP Zuid-Holland:
"Erkenning zonder actie is leeg. Als je fouten toegeeft, moet je daar ook consequenties aan verbinden. Anders verandert er niets en geven we onze inwoners eigenlijk 15-20 jaar straf aan huis. De lessen van Spui moeten nú worden toegepast – niet pas over 1 of 2 jaar of wellicht helemaal niet."
De SGP blijft zich inzetten voor een eerlijke aanpak van (toekomstige) windprojecten, waarin inwoners vanaf het begin serieus worden genomen en hun stem werkelijk meetelt. Bij de eerstvolgende herziening van het Omgevingsbeleid zullen we de nieuwe kans pakken om hier de aandacht voor te vragen.