10 april 2025

Onderhandelen met het Rijk op een bierviltje?!

De provincie Zuid-Holland staat voor grote opgaven: stikstof, woningbouw, infrastructuur, netcongestie, zoetwaterverdeling. Om beweging te krijgen in deze dossiers is samenwerking met het Rijk noodzakelijk. Maar het voorstel waarmee Gedeputeerde Staten (GS) nu naar het Rijk trekken, roept bij de SGP grote zorgen op.

Waar sturen we eigenlijk op?
De SGP ziet een document waarin ambities worden benoemd, maar het ontbreekt aan concrete onderbouwingen. Geen helder overzicht van knelpunten, geen begroting, geen scenario’s, geen risicoanalyse. Wat is het probleem, wat is het gevolg als het niet wordt opgelost, wat wordt per dossier de concrete inzet en wat is er nodig – aan geld, middelen of maatregelen – om tot een oplossing te komen? Die kernvragen blijven onbeantwoord.

Als dit de manier is waarop Zuid-Holland onderhandelingen voert met het Rijk, dan hoeven we weinig te verwachten. Geen heldere onderbouwing, geen harde cijfers, geen duidelijk mandaat van Provinciale Staten.

Provinciale Staten buitenspel
Wat ons minstens zo zorgelijk stemt: Provinciale Staten krijgen geen mogelijkheid om vooraf kaders mee te geven. Een statenvoorstel dat inzicht geeft in de inzet van GS – en waar PS zich over kunnen uitspreken – blijft uit. Daarmee wordt de kaderstellende rol van Provinciale Staten terzijde geschoven. Is het werkelijk de bedoeling dat GS met een vrijmacht naar Den Haag gaat, terwijl de Staten niet weten wat er in de onderhandelingen op tafel ligt?

Ontwikkelingsperspectief 1.0 Groene Hart
Een opvallend onderdeel van het voorstel richting het Rijk is het Ontwikkelperspectief 1.0 Groene Hart. Dit is al onderdeel van de onderhandelingen, terwijl Provinciale Staten hierover nog helemaal geen debat hebben gevoerd. De SGP heeft hier nadrukkelijk bedenkingen bij en vindt het onacceptabel dat dit al in de inzet richting het Rijk is opgenomen.

Gevolgen voor woningbouw en landbouw
De SGP heeft een voorstel ingediend om Statenvoorstel te ontvangen en te bespreken, voordat GS naar het Rijk gaat. Zo kunnen we concrete handvatten meegeven en voorkomen we dat er onderhandeld wordt op een bierviltje. De coalitie en o.a. ChristenUnie steunde de oproep van de SGP voor duidelijkheid in de vorm van een statenvoorstel niet. Daarmee geven we GS feitelijk een vrijbrief voor een onderhandelingsstrategie, die op dit moment onvoldoende is onderbouwd. Gezien het sentiment in Zuid-Holland omtrent de landbouw zien wij door het missen van duidelijkheid en gebrek aan sturingsmogelijkheid vanuit de Staten de onderhandelingen met zorg tegemoet. 

De SGP blijft vragen stellen

SGP blijft kritische vragen stellen. We willen weten waarmee GS de boer opgaat. En als de informatie er wél is, dan willen wij die als Provinciale Staten als eerste ontvangen. Niet pas als het Rijk al is gepolst of al heeft geantwoord.

Zuid-Holland verdient beter
Koersvaste politiek laat zien waar ze staat. Waar de pijn zit. Wat het kost. En wat het oplevert. De SGP blijft zich inzetten voor een transparant en onderbouwd onderhandelingstraject, waarin Provinciale Staten hun rol kunnen pakken.

"Als dit de inzet van Zuid-Holland is om miljoenen los te krijgen, dan kan de SGP het Rijk groot gelijk geven dat zij niet met geld over de brug komen." – Statenlid Gerard van de Breevaart