2 december 2022

Maak kennis met Nico de Jager

Nu de kandidatenlijst is vastgesteld, is het hoog tijd om eens beter kennis te maken met de politici op de lijst. Vandaag aan het woord: lijsttrekker Nico de Jager. Hij vertelt meer over zijn werk, hobby én waar komt hij het liefst in Zuid-Holland? 

 

Waar kom je vandaan en wat doe je in het dagelijks leven?

Sliedrecht is mijn geboorteplaats! Hier ben ik ook opgegroeid. Ik ben getrouwd met een Rotterdamse en samen kregen wij vijf kinderen. Op dit moment woont alleen de jongste van 18 jaar nog thuis. Ik ben ondernemer en mede-eigenaar van Florys. Florys (zie www.florys.nl) is een bedrijf wat dienstverlening biedt op het vlak van detachering, arbeidsrecht, verloningen, arbodiensten en administratie. In totaal zijn er meer dan 130 mensen verbonden aan de bedrijven waar Florys Groep een aandeel in heeft. Daarnaast detacheren we dagelijks ca. 500-600 mensen. Verder werk ik een dag in de week in Den Haag als Statenlid. Alles bij elkaar opgeteld kost deze ‘hobby’ mijn zo’n 2 dagen in de week.

Wat is jouw huidige rol binnen de fractie?

Ik ben fractievoorzitter van de gecombineerde fractie ChristenUnie & SGP. We werken dus samen. We staan afzonderlijk in de verkiezingen. Op dit moment zit onze fractie in de coalitie. Daarnaast heb ik, samen met een andere politicus, de portefeuille Financiën, Bestuur, Maatschappij. Hierin wordt Economie, Cultuur & Erfgoed ook behandeld. Ik ben woordvoerder Inclusiviteit en diversiteit en ik zit in de werkgroep EU en Internationaal.

Waarin onderscheidt de SGP zich in jouw portefeuille?

Op het gebied van Financiën, Bestuur enzovoorts staan wij als SGP’ers goed bekend. We lezen onze stukken, zijn serieus en gedegen, vindt men. Als SGP vinden we ook dat we ons zo op moeten stellen: gedegen, betrouwbaar, evenwichtig. Bij diversiteit en inclusiviteit is het roeien tegen de stroom in. De SGP is tegen discriminatie. Ik probeer dit onderwerp te verbreden naar alle groepen in de samenleving die gediscrimineerd worden, dus niet alleen de LHBTI, maar ook ouderen, Joden en gehandicapten. De grens voor ons beleid zijn activiteiten en werkzaamheden die tegen de Bijbel ingaan. Dat steunen we niet. Ik blijf wel in gesprek, maar blijf bij het Bijbelse standpunt.

Waarom heb jij jezelf opnieuw verkiesbaar gesteld?

Ik vind het belangrijk om naast mijn dagelijkse werk ook iets te betekenen voor de maatschappij. Ik heb kerkenraadswerk gedaan en nu ben ik politiek actief. Die bijdrage vind ik belangrijk én erg leuk. Er is wel een grens. Het bedrijf eist veel aandacht in de werkweek, dus er is een maximum aan het aantal uren wat ik kan inzetten voor de politiek. Daarnaast bewaak ik ook de privé agenda. Het blijft pas leuk als je gezin het óók leuk vindt. Dat vereist een goede werk-privé balans!

Waarom is stemmen op de SGP belangrijk? 

Er zijn meerdere reden waarom je gaat stemmen. Bijvoorbeeld om problemen onder de aandacht te brengen, zoals lokale aandachtspunten, ethische uitgangspunten, boeren of wat dan ook. Je kan ook stemmen op een partij op basis van hun totaalprogramma. Je accepteert dan ook de eventueel voor jou moeilijkere punten van die partij. Verder kan macht een keuze zijn: de partij die je stemt wordt groot en kan dan daadwerkelijk wat betekenen. Voor mij is belangrijk wat een partij als geheel te bieden heeft. Bij de SGP baseren wij alles op Bijbelse normen en waarden. Als christen vind ik dat het belangrijkste uitgangspunt! Gods Woord laten klinken in de maatschappij is het mooiste wat je kan doen. Ik hoop dat mensen SGP gaan stemmen omdat ze een betrouwbare partij is én dat wil blijven. Zodat wij Gods Woord laten klinken in de maatschappij.

Laatste vraag; wat is jouw favoriete plek in Zuid-Holland?

De grenzen van de bebouwde omgeving en landelijke omgeving. Ik kan verwonderd zijn over de complexe infrastructuur en bedrijvigheid in de Randstad, gecombineerd met natuur enkele meters verderop. Bijvoorbeeld de Alblasserwaard, Krimpenerwaard, Hoekse Waard, Goeree Overvlakkee, de duinen bij Noordwijk en Katwijk en het strand. Maar mijn favoriete plek blijft schaatsend (met wind in de rug…) van Groot Ammers naar Kinderdijk bij de molens: schittererd!