8 oktober 2011

Luteijn nieuwe burgemeester Cromstrijen

De gemeenteraad van Cromstrijen heeft vrijdagavond unaniem de Werkendamse SGP-wethouder J. J. Luteijn (51) voorgedragen als de nieuwe burgemeester van de Zuid-Hollandse gemeente. Luteijn was van 1994 tot 1999 raadslid in de Noord-Brabantse gemeente Werkendam en is er sinds 1999 werkzaam als wethouder. Van 2003 tot 2007 was hij tevens lid van de Provinciale Staten van Noord-Brabant voor de CU/SGP.

Uit twintig kandidaten voor de burgemeesterspost koos de gemeenteraad van Cromstrijen vrijdagavond unaniem voor de Werkendamse SGP-wethouder J. J. Luteijn: „Ik maak een eervolle sprong in het openbaar bestuur.”
De wethouders van Cromstrijen zijn net neergestreken op zijn bank, de leden van de vertrouwenscommissie zijn net vertrokken. „Ja, ja”, beaamt Luteijn, „een beetje hectisch is het allemaal wel.”
De wethouder was vrijdagmiddag met een delegatie Brabantse Statenleden in Helvoirt toen hij het verheugende nieuws hoorde. „We hadden het over de toekomst van het platteland”, blikt hij terug.

En dan gaat de telefoon en krijgt u te horen dat u het bent geworden.
„Inderdaad, en ik vind de sprong die ik nu maak bijzonder eervol. Ik moest een beetje vaag doen over de noodzaak om het bezoek vroegtijdig af te breken, maar heb wel gezegd dat de reden vreugdevol was. Nadat de vertrouwenscommissie de voordracht bekend had gemaakt, hebben ze gelijk koers gezet richting Werkendam. En ze waren me voor, want toen ze arriveerden, was ik nog onderweg.”

Waarom hebt u gesolliciteerd?
„Ik heb in 1999 mijn commerciële loopbaan achter me gelaten om me te gaan richten op het openbaar bestuur. Vanaf 1999 ben ik wethouder in Werkendam. Een prachtige functie, maar je weet dat hij eindig is. Gaandeweg kreeg ik het idee dat mijn taak in het openbaar bestuur er nog niet opzat. Ik ben 51, het ambt van burgemeester kwam op mij af. Toen de post in Cromstrijen vrijkwam, heb ik het in mijn gezin besproken. Vrij snel daarna hebben we gezegd: We gaan ervoor.”

Hoe goed kent u uw aanstaande gemeente?
„Ik denk dat ik een aardig beeld heb. Ik heb me natuurlijk goed op de sollicitatie voorbereid.”

Heeft u ook al een beeld van de bestuurbaarheid van Cromstrijen?
„Jazeker, er is een behoorlijke onderlinge bestuurlijke cohesie.”
Meent u dat? Vijftien zetels, verdeeld over zeven fracties; een college dat bestaat uit partijen die elkaars tegenpolen zijn.

„Ze zitten nu naast elkaar bij me op de bank en dat gaat heel goed.”
In het verleden was Cromstrijen berucht vanwege de vete tussen de fracties van CDA en Cromstrijen ’98. Daaruit is zelfs wel eens een collegebreuk ontstaan.
„Dat kan in elke gemeente gebeuren. Ik kijk vooral naar de toekomst. Er zijn geen grote spanningen en ondanks de financiële situatie houdt de gemeente de moed erin.”