20 oktober 2017

Jan Nathan Rozendaal nieuwe burgemeester Elburg

Jan Nathan Rozendaal, voormalig wethouder te Papendrecht en ook voormalig campagneleider voor de SGP in Zuid-Holland is onlangs geïnstalleerd als burgemeester in Elburg. Ook namens het bestuur van de SGP in Zuid-Holland werden de felicitaties overgebracht. Voormalig-secretaris Weijers (SGPZH) die de felicitaties overbracht: 'Mooi om te zien hoe hier de identiteit nog centraal staat', waarbij hij doelde op het ambtsgebed, de toespraken waarbij de bijbel als uitgangspunt werd genomen. Hieronder een sfeerverslag overgenomen van veluweland.nl.

Onder begeleiding van motoren met zwaailichten kwam hij vrijdag aangereden in een Rolls-Royce: de nieuwe burgemeester van Elburg. ,,Nu mag 'ie nog te laat komen", grapte een gemeenteraadslid die bij de rode loper van Kulturhus 't Huiken stond te wachten. Jan Nathan Rozendaal is te laat, maar om een goeie reden. Hij heeft samen met zijn vrouw in de glanzend zwart-witte auto diverse locaties in Elburg ontdekt: de Mattanjaschool, zorgcentrum Hart van Thornspick, de Botterwerf en zorgboerderij Westbroek.

Maar nu is het tijd voor zijn officiële installatie in de gemeenteraad. Hij glundert als hij uit de auto stapt in zijn blauwe maatpak. Rozendaal (40) volgt waarnemend burgemeester Harry Dijksma op. Rozendaal was tot voor kort wethouder in Papendrecht (SGP), werkte in bestuurlijk Den Haag en zat in de studentenraad in Wageningen. Een vreemde in Elburg, maar hij is al verliefd op de stad. ,,Waar vind je een mooiere gemeente?" vraagt hij zich af in zijn eerste speech als burgemeester.

BELANGRIJKE SPELER

In 't Huiken zijn wel 200 mensen bijeen voor de installatie. Vrienden, familie en oud-collega's van Rozendaal en zijn vrouw, Elburgers en enkele politiemannen. Voordat de nieuwe burgemeester de ambtsketen wordt omgehangen en hij de hamer krijgt, geeft Clemens Cornielje, Commissaris van de Koning, een speech. Hij noemt een burgemeester een belangrijke speler in de gemeente. ,,Een stabiele burgemeester is belangrijk. Ik geef elke burgemeester mee om elkaar niet te maat te nemen, maar het goede te doen." Na het afleggen van de eed en het ondertekenen van de akte is het zover: Elburg heeft een kersverse burgemeester.

KORTSTE VERGADERING

Locoburgemeester Henk Wessel houdt daarna een geestige speech. ,,Dit is waarschijnlijk de kortste raadsvergadering in je carrière. Meestal zijn er interrupties, moties en schorsingen. Geniet er van!" Wessel verklapt dat hij zijn speech zo lang mogelijk wil rekken, om de ambtketen maar niet af te hoeven staan. ,,Wanneer draag je nou eigenlijk een ambtsketen?", vraagt Wessel aan de nieuwe burgemeester. ,,Waarschijnlijk denk jij: komende nacht. Maar helaas, het is alleen voor officiële gelegenheden."

Rozendaal vertelt in zijn speech dat hij is opgegroeid in een 'warm, christelijk gezin.' Dat het christelijke geloof belangrijk is voor veel aanwezigen, is voelbaar. Er wordt gebeden voor de vergadering en de familie zingt een lied van Bach.

HARDLOPEN

De schoonheid van Elburg, daar is Rozendaal voor gevallen. ,,Het is een vestingstad, met het hoogst aantal monumenten in Nederland! Nou, ik hou van geschiedenis. En dan het landschap eromheen: er is van alles wat." Maar ook de inwoners trokken hem en zijn vrouw aan. ,,We merkten meteen de hartelijkheid. Er net stonden er zelfs mensen langs de weg!"

Hij wil graag de Elburgers leren kennen en heeft daarop wat verzonnen. Er wordt een filmpje gestart, waarin de burgemeester al rennend inwoners oproept zich vooral aan te melden om op een actieve manier (maar gewoon rustig wandelen mag ook), jouw favoriete plekken in de gemeente aan de burgemeester te laten zien.

Rozendaal benadrukt op het einde van zijn speech wat hij belangrijk vindt in de gemeenteraad. ,,Probeer eerst de ander te begrijpen voor jezelf begrepen wil worden. Als je vertrouwen geeft, krijg je vertrouwen. Als je wantrouwen geeft, ontvang je wantrouwen. Praat met elkaar en niet over elkaar, zoek de ander op! Dit klinkt als een preek, maar het is allemaal gemeend."

bron: http://veluweland.nl/lokaal/nieuwe-glunderende-burgemeester-voor-elburg-281831 (Germieke Smits)