10 mei 2019

ChristenUnie & SGP: uitleggen waarom we niet kunnen aansluiten bij ‘bestaand blok’

De fractie van ChristenUnie & SGP in Zuid-Holland kan geen vervolgstap maken als de inhoudelijke verkenning op hoofdlijnen van Forum voor Democratie, VVD en CDA blijft staan. Volgens de ChristenUnie & SGP is simpelweg aanschuiven bij een ‘bestaand blok’ nooit een optie en doen de partijen er goed aan hun inhoudelijke verkenning van tafel te halen. “ChristenUnie en SGP staan bekend als partijen die bereid zijn verantwoordelijkheid te nemen en het gesprek aan te gaan over coalitievorming. Maar dat gesprek kan alleen plaatsvinden als er sprake is van een gelijkwaardig vertrekpunt,” aldus fractievoorzitter Jacco Schonewille.

 
“Deelname aan een coalitie is voor ons nooit een doel op zich. Het dichterbij brengen van onze idealen staat voorop, of dat nu in oppositie of coalitie is.”
 
De afgelopen weken heeft de fractie van ChristenUnie en SGP in Zuid-Holland meerdere keren gesproken over een mogelijk te vormen coalitie.
Schonewille: “De ChristenUnie & SGP fractie staat in Zuid-Holland voor een ambitieus klimaatbeleid, een sterke samenleving, een mooie toekomst voor de landbouw in Zuid-Holland. Het mag duidelijk zijn dat wij heel scherp voor ogen hebben welke keuzes we daarin willen maken. Maar zolang er een afgeronde inhoudelijke verkenning van andere partijen op tafel ligt, zien we niet voldoende perspectief om aan te schuiven.
 
“ChristenUnie en SGP staan bekend als partijen die bereid zijn verantwoordelijkheid te nemen en de verbinding te zoeken. We zullen daarom aan de drie partijen ons standpunt uitleggen en hierna ons definitieve standpunt voor een mogelijk vervolg bepalen”.