11 juni 2022

Boer of politiek

Het was hectisch de afgelopen weken. Tijd om even een paar dagen ons als gezin te onttrekken aan het (politieke) werk. 

Met de caravan rijden we rustig over de wegen van Zuid-Holland naar Overijssel. Juist door het rustige rijden worden onderweg toch de ogen en gedachten geprikkeld door enkele zaken uit mijn politieke dossiers. Wat hebben we toch een aantal goede N-wegen in Zuid-Holland. En als je dan langs rivieren rijd, komen er plannen om het vervoer over water nóg beter op de politieke kaart te zetten. 

Aangekomen op onze bestemming maken we onze mobiele woning gereed voor wonen, eten en slapen. Rust. Rust, we zijn tenslotte buiten de provincie waar je met veel plezier het goede voor wilt doen, maar wat ook enorme inzet vraagt. Tijd voor een wandeling over de camping om te genieten van het weidse uitzicht. Heerlijk. 

Tijdens de wandeling loop ik langs een groepje rustig discussiërende jongeren. Weg is de aandacht voor de omgeving. Ja zelfs, weg is de rust. Het gaat namelijk over een onderwerp wat politiek mij zeer aan het hart gaat, ondanks dat het niet “mijn” dossier is. 

Enkele Zuid-Hollanders wordt een vraag gesteld door een behendige vragenstelster uit Overijssel: “ben je voor de politiek of voor de boer”. Ik moest even nadenken over deze vraag. Ben je voor de politiek of voor de boer. Dat verondersteld een tegenstrijdigheid. Blijkbaar verondersteld de vragensteller dat de politiek niet voor de boer is en de boer weinig of niets met de politiek heeft. 

Het politieke hart is uit de ruststand. Dit resulteerde in een gesprek met de vragenstelster. Mijn veronderstelling dat het een boerendochter zou moeten zijn was een verkeerde. De voorstellen hoe de politiek kon zorgen dat deze sector overeind kan blijven bleven maar komen. De economische waarde van boeren kon door de vragenstelster nog eerder opgelepeld worden dat dat de politiek in het debat van afgelopen woensdag de economische waarde van luchthaven Rotterdam The Hague Airport ons kon vertellen. Maar ook de (internationale) maatschappelijke waarde van boeren en akkerbouwers kwam er zeer vlot uit. 

Tja, daar zit je dan. Mijn gezinshart had even rust, maar mijn hart voor inwoners en (boeren) bedrijven bonkt. De verwerking van de input is begonnen. Toch maar even de computer gepakt om e.e.a. “van mij af te schrijven”. Anders komt er niet zoveel van rust. Blijkbaar zit politiek in je. Je kunt het wel wat op de achtergrond dringen, maar thuislaten gaat niet. Blijkbaar is mens/vader en politiek bij mij geen tegenstelling. 

En nu genieten van gezin, rust en het vrije uitzicht (op o.a. koeien……)