1 mei 2014

Bas Belder bezoekt agrarische sector in Krimpenerwaard

Haastrecht - Op uitnodiging van LTO Nederland bracht europarlementariër Bas Belder een werkbezoek aan de agrarische sector in de Krimpenerwaard. Met de Europese Verkiezingen in zicht, benadrukt de sector nog eens de urgentie van een stevige Nederlandse vinger in de pap in Brusselse besluitvorming.

Goed voeren
Eerder op de dag gingen de koeien van melkveehouder De Jong uit Haastrecht voor het eerst de wei in. Hollandser kan niet. In vergelijking met andere Europese landen vindt er in Nederland opvallend veel weidegang plaats.

De Jong, die samen met familie het bedrijf met zo’n 100 melkkoeien runt, wijst op het belang van goed voer voor een goede melkproductie. Punt van zorg is of er in de toekomst nog voldoende mest op het land gebracht mag worden zodat er gras van goede kwaliteit beschikbaar is. Aangezien de grond in Nederland een hogere behoefte heeft aan voedingsstoffen dan de grond in andere Europese landen, is maatwerk nodig.

Belder en LTO-voorzitter Albert Jan Maat vinden het hoog tijd dat de Europese nitraatrichtlijn omgegooid wordt. ‘Brussel mag niet langer het middel voorschrijven, maar moet gaan sturen op doelen’, aldus Belder.

Ook bij voercoöperatie De Samenwerking in Haastrecht vallen de nieuwe eisen voor bemesting rauw op het dak. ‘De mestmarkt raakt er door uit balans,’ aldus Floré Mulder van de voercoöperatie.

Samenwerking
Positief is de samenwerking op het gebied van innovatie. De voercoöperatie en agrariërs uit de regio sloegen de handen ineen om de proefboerderij in Zegveld een doorstart te geven. Boeren optimaliseren het gebruik van mineralen via de zogenoemde KringloopWijzer. ‘Europees beleid moet dat stimuleren in plaats van te doorkruisen’, aldus Belder.

Verkiezingen
Bas Belder werd tijdens het werkbezoek onder meer vergezeld door Bert Jan Ruissen, afkomstig uit de Krimpenerwaard en vijfde kandidaat op de gezamenlijke lijst CU-SGP en Statenlid van Dieren.  De verkiezingen voor het Europees Parlement vinden plaats op 22 mei.