26 september 2018

Afscheidsspeech Chris Van der Velden

Op woensdag 19 september jl. nam ons Statenlid Chris van der Velden afscheid van de Provinciale Staten van Zuid-Holland. De reden is zijn verhuizing naar de provincie Gelderland. Chris trad na de verkiezingen van 2015 aan, toen de SGP haar derde zetel in de Provinciale Staten kreeg. Bij het afscheid waren namens het bestuur de heren Grinwis en Van der Plas aanwezig.

In zijn afscheidsspeech blikte Van der Velden terug op de afgelopen 3 jaar als Statenlid. In zijn beleving had hij niet zo veel in het oog springend toegevoegd.

Politieke loopbaan
Van der Velden zat eerder 13 jaar in de gemeentepolitiek, ruim 20 jaar in de waterschappen waarvan 4 jaar als dagelijks bestuurder van het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard. Daarna drie jaar als Statenlid waarover hij de volgende kritische noot maakte: ‘Want ja.....In een Staten waar je met 55 personen aan een lapje vlees staat te trekken, had ik vaak de indruk: ‘waar zijn we nou mee bezig? Dit of dat had veel efficiënter gekund. Hier dienen wij de burger niet mee. Veel energie en weinig effort.’’

Van der Velden: ‘Persoonlijk krijg ik energie van werkzaamheden waarbij ik werkelijk het verschil kan maken. Ik wil mij daarom nu focussen op mijn bestuurlijke werk in het maatschappelijk middenveld, mijn promotieonderzoek over de positie van schoolleiders binnen het nieuwe governancemodel en mijn gezin’.

Zorgen
Hij uitte in zijn toespraak ook zorgen over het openbaar bestuur: ‘ Ik heb respect voor een voorzitter als onze commissaris. Die persoonlijk op de korrel wordt genomen als zijn bestuurlijk handelen bepaalde mensen niet aanstaat. En dat gebeurt niet alleen bij hem. Klassieke grondrechten worden geherdefinieerd om fluïde ideologieën een status van onaantastbaarheid te geven. Daardoor moeten feiten soms wijken voor politieke correctheid, wat dat ook mag zijn. We maken wel de materiele omgeving duurzaam maar op deze manier niet de cohesie in de samenleving’.

Vrienden
Maar zeker niet alleen somberheid stempelde zijn afscheidsspeech: ‘Ik heb genoten van de omgang met u collega’s. Statenbreed! Niet allen met de christelijke partijen niet alleen met rechts maar ik heb vrienden gevonden in de hele breedte. Mensen waar ik van hart tot hart mee in gesprek was. Dat vond ik geweldig. Op die momenten geen partijprogramma’s maar persoonlijke dillema’s en uitdagingen. Beste mensen dank daarvoor!’ Waarna ook de griffie bedankt werd voor de ondersteuning.

Bestevaer
Ook de fractie werd bedankt: ‘Servaas als voorzitter. Dank voor je leiding. Excuses aan jullie allen als ik weer eens niet volgens de protocollen reageerde maar gelukkig konden jullie dat wel waarderen. In het bijzonder wil ik Henk bedanken voor de vaderlijk manier waarop je je over mij ontfermde en mij bit wijs maakte in de Staten. Ik heb hem de titel “Bestevaer” meegegeven.’

‘Mijn vrouw en kinderen kunnen hier niet zijn maar ik wil hen zeker bedanken voor het feit dat zij mij bijna 25 jaar hebben afgestaan aan het openbaar bestuur. Lieve vrouw, Corina en alle kinderen. Dank jullie wel voor de wijze waarop jullie het mogelijk maakte om mijzelf in te zeten voor het algemeen belang!

Tot slot, het ga u allen goed en ik eindig met de laatste woorden die wij ook gisteren beluisterde aan het einde van de troonrede: U mag zich in uw werk gesteund weten door het besef dat velen u wijsheid toewensen en met mij om kracht en Gods zegen voor u bidden’.